De lezing van veterinair neuroloog Dr. Paul Mandigers, digitaal gehouden op 19 maart 2024 heeft ons duidelijk gemaakt dat er veel verschillende vormen van toevallen zijn die epilepsie genoemd worden. Toevallen veroorzaakt door “storm in het hoofd” met als resultaat totale chaos in het hoofd waar het lichaam op reageert. En als reactie op waar de storm woedt treden verschillende reacties op. Met duidelijke voorbeeldfilmpjes hoe verschillende vormen bij verschillende rassen zich uiten. Grote gemene deler is het bewustzijnsverlies, de mogelijkheid om contact te maken en te hebben. Dit in tegenstelling tot Paroxysmale Dyskinesie (PD), een bewegingsstoornis, die vaak wordt verward met epilepsie maar waarbij een hond bereikbaar blijft.
Bij de Hollandse Herdershond komt epilepsie en PD niet zo vaak voor. Dergelijke patienten worden bij de veterinair neuroloog niet vaak gezien. Maar omdat we ervan uit moeten gaan dat er een erfelijke factor bij het ontstaan van dergelijke toevallen meespeelt, is het zaak goed te inventariseren hoe vaak toevallen voorkomen, wat de juiste diagnose is en bij welke honden ze voorkomen.
Door een goed inzicht te hebben of en hoe deze afwijkingen bij de variëteiten voorkomen kunnen we met aanpassingen van fokregels het risico op zieke honden beperken. Onze populaties zijn te klein om naaste verwanten van lijders resoluut en volledig uit te sluiten maar zeer beperkt inzetten met beleid kan. Met behulp van het inschatten van het risico op het vererven van epilepsie of PD kunnen we voor de toekomst een toename van lijders proberen te voorkomen.
Wat moet je als eigenaar in ieder geval doen als je hond een toeval krijgt:
- Hoe naar en moeilijk het ook voor je is als eigenaar, maak een filmpje van de aanval.
- Laat zo snel mogelijk een bloedonderzoek doen bij de dierenarts om vast te stellen dat de toeval niet veroorzaakt wordt doordat er een orgaan is dat niet goed werkt.
- Houdt bij wanneer er een aanval is, hoe lang die aanval duurt en hoe de hond uit de aanval komt. Zeker bij herhalingen. En is er misschien een gebeurtenis vooraf die overeenkomt?
- Maak een afspraak met een veterinair neuroloog voor een goede diagnose.
- Meldt die diagnose aan je eigen dierenarts en de rasvereniging.
De besproken onderwerpen zijn terug te lezen in dit door Dr. Mandigers geschreven artikel.