Een Kampioenschapsclubmatch (KCM) is een tentoonstelling waar honden van één ras worden beoordeeld door een gekwalificeerde keurmeester. Een rasvereniging mag deze een keer per jaar organiseren en wel onder auspicien van de Raad van Beheer.
Wie kunnen meedoen? Alle Hollandse Herders die een FCI-registratie hebben in het land waar zij met hun baas wonen kunnen meedoen. Is uw hond niet geregistreerd in het FCI-stamboek van het land waar u woont dan moet uw inschrijving geweigerd worden.
De Hollandse Herdershond heeft drie variëteiten, die ieder hun titels kunnen behalen. Aan het eind van de dag wordt uit de drie Best of Breeds (BOB’s), de beste Korthaar, de beste Langhaar en de beste Ruwhaar, nog de Best in Show (BIS) gekozen.
Bij de aanmelding van uw hond geeft u aan in welke klasse u wilt deelnemen. Voor een aantal klassen is de leeftijd van uw hond bepalend. Op het inschrijfformulier vindt u de klassen en de bijbehorende leeftijdsgrenzen. Tot 9 maanden is er de jongste puppyklasse en de puppyklasse. Vanaf 9 maanden oud kunt u in de jeugdklasse meedoen, vanaf 15 maanden oud in de tussenklasse. Is uw hond ouder dan 18 maanden dan wordt het de open klasse. Heeft u uw hond zelf gefokt kunt u meedingen in de fokkersklasse. Heeft uw hond een Gebruikshonden certificaat dat u op bepaalde voorwaarden aan kunt vragen bij de Raad van Beheer dan kunt u deelnemen in de gebruikshondenklasse. En heeft uw hond al een officiële kampioenstitel dan zou u in de kampioensklasse mee kunnen doen. En voor de senioren die ouder moeten zijn dan 8 jaar is de veteranenklasse. U kunt slechts voor één klasse inschrijven.
U gaat naar de KCM en neemt mee:
U komt op de kampioenschapsclubmatch……….
U meldt zich bij de tafel aan de ingang.
Men overhandigt u dan een programmaboekje van de dag en een kleine attentie.
Het kaartje met uw deelnemersnummer haalt u op in de ring waar uw hond gekeurd gaat worden.
Wilt u het kaartje met uw deelnemersnummer opgespeld houden zolang u aanwezig bent? Dan kunnen we van elkaar zien wie we zijn en dat is wel zo prettig en overzichtelijk.
De medewerkers aan de KCM en de bestuursleden van de NHC zijn herkenbaar aan een NHC-badge. De aanwezige leden van de Fokkerijadviescommissie dragen ook een hes. Bij bestuursleden, organisatie en FAC kunt u met al uw vragen terecht net zoals bij de informatiestand bij de ingang.
In de catalogus staan de honden op volgorde van deelnemersnummer. Zoek dit op en u vindt de klasse waar uw hond onder valt.
Voor in de catalogus staat een overzicht van de te keuren klassen. Hier kunt u met het catalogusnummer vinden wanneer u aan de beurt bent en in welke ring. Ook staat bij de ring informatie in welke volgorde de honden gekeurd zullen worden.
Wat doen we tot we aan de beurt zijn?
Uw hond weet het misschien al. Zoveel vriendjes om mee te spelen wat een feest! Maar niet iedere hond is op zo’n dag in de stemming om te spelen. Dus ook al bedoelt uw hond het nog zo goed: laat hem niet ongeremd naar iedereen toe gaan maar kijk eerst even of de andere hond het ook wel leuk vindt. Dat voorkomt snauwpartijen. Honden die op hun kleedje liggen of die ergens vastgebonden staan laten we in elk geval met rust.
Het kan ook zijn dat uw hond wel eens wil (laten) zien wie de flinkste op het terrein is. Dat begint meestal met het strak aanstaren van een andere hond (“had je wat?”). De hond achteruit trekken heeft geen zin het gaat erom dat het kijken doorbroken wordt. Zorg dat de hond zich afwendt en zijn blik ergens anders op richt. Lukt dat dan is hij natuurlijk heel braaf!
Mocht u behoefte hebben aan advies om uw hond goed te kunnen hanteren dan kunt u hiervoor ook terecht bij de aanwezige gedragsdeskundige.
Natuurlijk is uw hond van tevoren goed uitgelaten. Maar in zo’n nieuwe omgeving waarin veel gebeurt zal hij waarschijnlijk eerder weer ‘moeten’ dan wanneer hij rustig thuis ligt. Blijf dus na aankomst geen uren zitten, maar ga tussendoor een keertje extra buiten het terrein wandelen.
.Alle honden in een klasse komen in volgorde van oplopend catalogusnummer in de ring voor het overzicht van de keurmeester. Daarna volgt de keuring per hond.
..... en wil dan graag het gebit zien. Van voren wordt bekeken hoe boven- en ondertanden op elkaar sluiten en van opzij of alle kiezen die er ‘horen’ te zijn ook daadwerkelijk aanwezig zijn. De bek blijft dicht, alleen de lip wordt opgetild. Niet moeilijk maar voor de meeste honden wel even wennen. Oefen dit dus rustig vooraf thuis.
De keurmeester heeft de hond bekeken en gaat nu het verslag dicteren aan de schrijver. We blijven rustig staan met de hond goed in het zicht van de keurmeester zodat deze tussendoor nog eens een blik op de hond kan werpen. Zo gaat het door tot alle honden uit het nest zijn gekeurd. Op een tentoonstelling of kampioenschapsclubmatch wordt daarna de winnaar van de klasse gekozen.
In iedere klasse wordt de winnaar aangewezen. Als alle klassewinnaars bekend zijn volgt de keuze voor de beste reu of de beste teef.