De Nestendag is een van de grotere evenementen die de NHC organiseert. Op een Nestendag worden jonge Hollandse Herdershonden van ongeveer 12 tot 24 maanden samen met hun nestgenoten en de ouders gekeurd.
Voor de fokkerijadviescommissie en voor de fokkers is het belangrijk te weten hoe de keurmeester over de fokcombinatie denkt. Dit speelt een rol bij het uitstippelen van het fokbeleid. De eigenaren krijgen zo een goede indruk van wat een raskeurmeester van hun hond vindt in vergelijking met de rasstandaard.
Daarnaast is het natuurlijk voor fokker en eigenaren een bijzondere ervaring om het hele ‘hondengezin’ nog eens bij elkaar te zien. Hoe zijn de pupjes uitgegroeid, lijken ze op elkaar, hebben ze dit of dat trekje nu van vader of van moeder……de antwoorden vindt u op de nestendag!
U krijgt een uitnodiging per e-mail wanneer het nest van uw hond gekeurd gaat worden.
Bezoekers zijn op deze dag van harte welkom en niet-ingeschreven honden mogen ook gerust meekomen. U kunt hier op de pagina vinden wanneer de volgende nestendag gehouden wordt.
Op de nestendag is een informatiestand aanwezig van de NHC voor informatie over lidmaatschap, dek- en geboorteberichten, clubartikelen enz. Hier kunt u ook melden dat u graag contact heeft met een hondengedragstherapeut voor vragen over gedrag en opvoeding.
Ook kan bij een standhouder wat lekkers voor uw hond worden gekocht.
Tijdens de nestendag is er meestal een nevenactiviteit, bijvoorbeeld een demonstratie of ringtraining.
Meer hierover bij de aankondiging van de eerstvolgende nestendag.
U gaat naar de nestendag en neemt mee:
U komt op de nestendag……….
U meldt u bij de tafel aan de ingang.
Men overhandigt u dan een programmaboekje van de dag, een kaartje met uw deelnemersnummer en een kleine attentie.
Wilt u het kaartje met uw deelnemersnummer opgespeld houden zolang u aanwezig bent? Dan kunnen we van elkaar zien wie we zijn en dat is wel zo prettig en overzichtelijk.
De medewerkers aan de nestendag, de leden van de fokkerijadviescommissie en de bestuursleden van de NHC zijn herkenbaar aan een NHC-badge. Bij hen kunt u met al uw vragen terecht.
In de catalogus staan de honden op volgorde van deelnemersnummer. Zoek dit op en u vindt het nestnummer waar uw hond onder valt.
Voor in de catalogus staat een overzicht van de te keuren nesten. Hier kunt u met het nestnummer vinden wanneer u aan de beurt bent en in welke ring.
Wat doen we tot we aan de beurt zijn?
Uw hond weet het misschien al. Zoveel vriendjes om mee te spelen, wat een feest! Maar niet iedere hond is op zo’n dag in de stemming om te spelen. Dus ook al bedoelt uw hond het nog zo goed: laat hem niet ongeremd naar iedereen toe gaan maar kijk eerst even of de andere hond het ook wel leuk vindt. Dat voorkomt snauwpartijen. Honden die op hun kleedje liggen of die ergens vastgebonden staan laten we in elk geval met rust.
Het kan ook zijn dat uw hond wel eens wil (laten) zien wie de flinkste op het terrein is. Dat begint meestal met het strak aanstaren van een andere hond (“had je wat?”). De hond achteruit trekken heeft geen zin het gaat erom dat het kijken doorbroken wordt. Zorg dat de hond zich afwendt en zijn blik ergens anders op richt. Lukt dat dan is hij natuurlijk heel braaf!
Mocht u behoefte hebben aan advies om uw hond goed te kunnen hanteren dan kunt u hiervoor ook terecht bij de gedragsdeskundige.
Natuurlijk is uw hond van tevoren goed uitgelaten. Maar in zo’n nieuwe omgeving waarin veel gebeurt, zal hij waarschijnlijk eerder weer ‘moeten’ dan wanneer hij rustig thuis ligt. Blijf dus na aankomst geen uren zitten, maar ga tussendoor een keertje extra buiten het terrein wandelen. En ook daar ruimt u het natuurlijk op.
..... en wil dan graag het gebit zien. Van voren wordt bekeken hoe boven- en ondertanden op elkaar sluiten en van opzij of alle kiezen die er ‘horen’ te zijn ook daadwerkelijk aanwezig zijn. De bek blijft dicht, alleen de lip wordt opgetild. Niet moeilijk maar voor de meeste honden wel even wennen. Oefen dit dus rustig vooraf thuis.
…. en wil dan de hond zien lopen. De keurmeester zal u vragen een ronde door de ring te lopen met de hond in draf aan uw linkerkant, gevolgd door een stukje in rechte lijn van hem af en naar hem toe. De lijn moet losjes tussen u en de hond vallen. Het is van belang dat uw paslengte is afgestemd met die van de hond. Vermijd dat de hond in telgang gaat lopen. Oefen dit ook thuis zodat u gewoon lekker en ontspannen door de ring gaat.
De keurmeester heeft de hond bekeken en gaat nu het verslag dicteren aan de schrijver. We blijven rustig staan met de hond goed in het zicht van de keurmeester zodat deze tussendoor nog eens een blik op de hond kan werpen. Zo gaat het door tot alle honden uit het nest zijn gekeurd. Op een tentoonstelling of kampioenschapsclubmatch zou daarna de winnaar gekozen worden maar op een nestendag doen we het zonder competitie-element:
Nabespreking van het nest. De keurmeester vertelt wat zijn algemene indruk is en of hem bepaalde goede of zwakke punten zijn opgevallen. Belangstellenden mogen gerust aanschuiven om mee te luisteren.
De eigenaren krijgen een kopie van het verslag van hun eigen hond mee naar huis. Enige tijd na de nestendag krijgen de eigenaren het keurverslag op taal gecorrigeerd per e-mail toegestuurd. Alle verslagen inclusief de totaalindruk van de nesten worden naderhand op de website van de NHC gepubliceerd.
Voor menige deelnemer is de nestendag een eerste kennismaking met het fenomeen hondenkeuring. Natuurlijk is er begrip voor als u of uw hond niet alles meteen perfect doet. Het bovenstaande geeft hopelijk alvast een indruk van hoe het op een nestendag toegaat. Heeft u verder nog vragen dan kunt u terecht bij de organiserende commissie: clubmatch@hollandseherder.nl