Offroad met je hond. Canitrailen is hardlopen met je hond waarbij het niet om snelheid maar om uithoudingsvermogen en beleving gaat. Samen met je hond buiten erop uit. Samen je grenzen verleggen waarbij plezier en samenwerking voorop staan.
Middels een goed passend en geschikt harnachement zijn jij en je hond verbonden en ontdek je samen al hardlopend de mooiste plekjes.
Simpel gezegd is bij Canicross de afstand kort en het tempo heel hoog. Bij Canitrailen gaat het om langere afstanden op lager tempo. Je kunt het vergelijken met endurance-sport.
De natuur in: Canitrailen kun je op heel veel plekken. Van onverharde paden in de buurt tot samen routes ontdekken in de bossen. Je kunt ook gebruik maken van je telefoon of smartwatch om middels GPX-bestanden routes te navigeren.
Je bent tijdens het Canitrailen verbonden met je hond door middel van een tuig, bungeelijn en heupgordel. Je kunt je hond leren voor je te lopen en je kunt je hond tijdens het Canitrailen aansturen met stemcommando’s. Denk hierbij aan links en rechts om de richting aan te geven. Maar ook tempowisselingen, wachten, naast lopen of bijvoorbeeld achter je bij een steile afdaling zijn dingen die tijdens het Canitrailen van pas kunnen komen.
Er zijn op diverse plekken in Nederland cursussen of trainingen te volgen waarbij aandacht besteed wordt aan alle facetten van het Canitrailen. Ook zijn er Canitrail loopgroepen en forums waar je je bij aan kan sluiten voor meer informatie of om op de hoogte te blijven van allerlei tips en georganiseerde evenementen.
First things first. Zorg voor goed passend materiaal voor zowel je hond als jezelf. Canitrailen doe je met een goed passend y-tuig dat geschikt is voor de hond om mee te kunnen trekken en de hond niet belemmerd in zijn beweging. Gebruik nooit een halsband als je je hond voor je laat trekken! Naast een tuig heb je nog een rekbare hardloop-lijn en een heupgordel nodig die jullie verbindt.
Net als bij andere sporten en intensieve activiteiten is het van belang dat je rekening houdt met de leeftijd en conditie van je hond. Ga niet ineens 10 kilometer rennen als jullie dit beiden niet gewend zijn. Ook binnen het Canitrailen zijn er richtlijnen voor minimale leeftijden en afstanden.
Op de website www.canitrail.nl is zeer veel informatie te vinden over alle onderwerpen die bij het trailen komen kijken.
Even voorstellen; ik ben Lianne Faasse en ik heb 2 kortharige Hollandse Herders genaamd Hebbes en Krijger.
Er zijn onwijs veel leuke activiteiten/sporten die je met je hond kunt doen. Vooropgesteld dat je hond er ook plezier in heeft kun je met een Hollander echt heel veel kanten op!
Ik liep al wel eens hard. De ene periode regelmatiger dan de ander. Maar samen met mijn hond was nog niet in me opgekomen. In 2019 ben ik samen met Hebbes voor het eerst in aanraking gekomen met Canitrailen tijdens een natte neuzen trail en ik was meteen verkocht. Dit is leuk en dit doe je samen! Ik zal nooit een hele snelle loper worden maar dat hoeft ook helemaal niet. Bij Canitrail evenementen zijn er vaak bewust geen tijdsregistraties. Het is gericht op uithoudingsvermogen, langere afstanden, energiezuinig hardlopen, avontuur en zwerven. Natuurlijk kun je doelen stellen voor jezelf. Dat doe ik met bepaalde trainingen ook. Maar ik vind het juist mooi dat het bewust laagdrempelig gehouden wordt voor mensen om met deze sport te beginnen. Bijna iedereen kan Canitrailen. Het hoeft niet hard en het hoeft niet lang. Het mag gewoon op je eigen tempo.
De afstanden die wij lopen variëren momenteel van 5-15 kilometer gemiddeld. Ik kan enorm genieten van het samen struinen over single tracks, even de tijd vergeten en lekker buiten sporten met je hond. De afstanden passen we aan de weersomstandigheden aan en mijn soms wisselende conditie. In de zomer wordt er uiteraard niet getraild dan is het voor de honden te warm. Er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden. In drukkere periodes lopen we wat vaker vanuit huis. Dat is een van de mooie dingen aan het Canitrailen, je hebt er relatief weinig voor nodig. Je trekt je schoenen aan en hoeft alleen de deur uit te stappen. Eenmaal buiten ontdek je de mooiste dingen. Maar als het even kan kun je ons bij voorkeur het liefst ergens in een bos al hollend terug vinden.
Het gevoel van vrijheid wat je onderweg hebt is bijna niet te beschrijven. Canitrailen moet je ervaren.
In de rasbeschrijving staat dat de Hollandse Herdershond een draver is met een ruim, vlot en soepel gangwerk. Neem daarbij een gemotiveerde hond die altijd in is om iets met zijn baas te doen en die van lichaamsbeweging houdt. Mits jouw hond gezond is bevonden denk ik dat ons ras heel geschikt is om mee te Canitrailen. De meeste honden zullen dit samen met jou snel oppakken. Eenmaal begonnen met deze te leuke sport ben je verzekerd van een hoop plezier en avontuur samen met je hond(en).
De Natte Neuzen Trails zijn kleinschalige georganiseerde trails Al rennend over de mooiste single tracks langs een uitgezette route. Ze staan voor vrijheid, avontuur, uitdaging, een band opbouwen met je hond, sportief genieten van de natuur over een onverhard parcours. De afstanden variëren tussen de 7,5 km en 50 km. Wil je wel genieten van prachtige nieuwe routes met je viervoeter maar liever niet rennend? Ook dat is geen probleem! Naast het Canitrailen is er ook een mogelijkheid om je in te schrijven voor een Caniwalk. Dan kun je de afstand gewoon wandelend afleggen.